Artiklid

Artiklid

HEA TEADA! Millist kohvi peavad asjatundjad maailmas kõige paremaks?

Sel nädalal toimub kolmandat korda Tallinn Coffee Festival, mille eel on kasulik omandada kohvimaailma sõnavara. Eesti üks esimesi erikohvi (specialty coffee) tootja Coffee People kohviekspert Kärt Kallaste seletab lahti kuus olulisemat mõistet, mida peaks teadma iga kvaliteetse kohvi gurmaan.

Tegemist on kohviga, mille päritolu on teada kas kohvifarmi või -kooperatiivi täpsusega. Konkreetne täpsus sõltub riigist, kus kohv on kasvatatud — nt Keenias tegutsevad enamjaolt kooperatiivid, kes ühendavad mitmeid väiksemaid kohvifarme, kelle nimel nad tegutsevad, seetõttu tähistab Keenia kohvide puhul single estate enamasti kooperatiivi. Kui varem ei märgitud enamike suurtootjate kohvipakkidele ubade päritolu kohta midagi ning nüüd märgitakse vähemalt riik, on järjest juurde tekkimas ka neid kohvitootjad, kes on valinud oluliselt suurema läbipaistvuse: märkides kohvipakile regiooni, kohvifarmi ja vahel koguni konkreetse farmeri, kes kohvi on kasvatanud. Selline läbipaistvus on enamasti märk kohvi paremast kvaliteedist, sest näitab kohvitootja asjatundlikkust ja pühendumust pakkuda parimat kohvi ja teha seda kohvifarmeri suhtles õiglasema hinnaga.

Loe edasi Omamaitse.ee