Coffea arabica ehk araabika on üks kahest kohvitaime liigist, mille röstitud seemnetest valmistataksegi kohvi. Teine taim on coffea canephora, mida tuntakse laiemalt robusta nime all. Tänapäeval kasvab araabika peamiselt Kesk-, Lõuna-Ameerikas ja Ida-Aafrikas ning ta eristub robustast parema kvaliteedi ja hea maitse poolest. Araabika kohvitaime sünnipaik asub Etioopia edelaosa kohvimetsades, kust kohviseemned viidi esimesena Jeemenisse, kus taime hakati edasi arendama.

MILLISED ON PEAMISED ARAABIKA KOHVISORDID?

Araabika kohvitaimel on kümneid alasorte (nt Bourbon, Typica), mis erinevad üksteisest oma maitsebuketi ja kasvueelistuste poolest: mõned kasvavad vaid Kesk-Ameerika kõrgetes mägedes, teised saavad kasvada madalamal kõrgusel Aafrika kuivematel maastikel. Kohvikasvatajad võtavad taime valides arvesse mitmeid komponente: millised kohvitaimed hakkavad kasvama ja vilja kandma nende kliimas ja kõrgusel, kui vastuvõtlikud on taimed erinevatele haigustele ning millist kvaliteeti ja maitset kannavad kohvitaimede viljad.

Bourbon ja Typica moodustavad kaks peamist araabika alasortide rühma, kuhu vastavalt geneetilisele kuuluvusele jaguneb suurem osa tänaseid araabika kohvi alasorte. Need rühmad said alguse 17. sajandil, kui osa araabika kohvitaimi liikus Jeemenist India kaudu Indoneesiasse Java saarele ning osa liikus Jeemenist Bourboni saarele India ookeanis. Java saarele jõudnud taimed andsid aluse Typica sortide arengule ning Bourboni saarele jõudnud taimed arenesid Bourboni kohvisortideks. Mõlemad sordid jõudsid lõpuks ka Lõuna-Ameerika kontinendile.  

Nii Typica kui Bourboni kohvisorte hinnatakse nende erakordsete maitsete poolest, kahjuks on nad aga vastuvõtlikud erinevatele taimehaigustele, mistõttu ei ole nende eest just lihtne hoolitseda.

Paarist alasordist, mille ubasid leiab ka Coffee People’i valikust

Caturra pärineb Bourboni “perekonnast”. See kohvitaim avastati esmakordselt Brasiilias Minas Gerais piirkonnas aastate 1915 ja 1918 vahel. Tegemist on väikest kasvu, kompaktse kohvitaimega, millel on Kesk-Ameerikas hea saagipotentsiaal ja maitsev vili. Taim on aga väga tundlik taimehaigustele.
Meie kohvide seast leiab caturra kohviube Guatemala Finca Martini kohvis, Kolumbia Inga Aponte kohvis ja ka Kolumbia kofeiinivabas kohvis.

Bourbon on üks geneetiliselt ja kultuuriliselt olulisemaid araabika alasorte maailmas. Kõrgel kasvades annab täiesti erakordse maitsega saaki. Tegemist on kõrge kohvitaimega, mille saagikus on madal, kuid maitse seda väärt. Kahjuks on taim tundlik mitmetele kohvihaigustele.
Meie kohvide seast leiab bourboni kohviube meie Brasiilia ja Guatemala kohvide sees, samuti Kolumbia kofeiinivabast kohvist.

SL28 on üks tuntumaid kohvisorte Aafrikast. See sai alguse Keenias 1930. aastal ja levis ka teistesse Aafrika riikidesse, samuti Lõuna-Ameerikasse. See taim sobib kasvatamiseks nii kõrgel mägedes kui keskmisel kõrgusel merepinnast, on vastupidav põuale, kuid taimehaiguseid ei kannata. SL28 on võrdlemisi vastupidav – taimed võib jätta koguni kümneteks aastateks tähelepanuta ja nad annavad endiselt saaki. Tuntud oma hea maitse poolest.
Meie kohvide seast leiab SL28 kohviube meie Keenia kohvist.