MIS ON ROBUSTA?

Robusta ehk Coffea canephora on suuruselt teine kohvipuuliik, mis on laialdaselt levinud Vietnamis, Indoneesias ning Brasiilias. Robusta pärineb Kesk- ning Lääne-Aafrikast ning moodustab pea 40% kogu maailma kohviekspordist. Esimesel kohal on suure 60% araabika uba.

Robusta kasvab madalamatel aladel ning ei ole kliima suhtes nii valiv kui araabika kohvipuu. Kohvifarmerid eelistavad robustat kuna see suudab vilja kanda varem, kasvada suuremaks ning on pestitsiitidele ning haigustele vastupidavam.

Robusta uba seostatakse pigem kibeda maitse ning madala happelisusega. Oma kibeda maitse tõttu ei ole robusta uba sobilik kõikide kohvijookide valmistamiseks. Teda kasutatakse pigem espresso röstis, et saavutada tugev café crema kiht. Laialdaselt on robusta uba kasutuses heledas röstis n-ö mahutäitena, kuna robusta on odavam ning annab tugevamat maitset.

2018. aastal tehtud uuringus leiti, et araabika uba on inimese mälule ning ajutegevusele kasulikum, sest temas sisaldub rohkem polüsahhariide, suhkruid (glükoos), aminohappeid ja klorogeenhappeid. Robusta uba sisaldab neid aga vähem, kuna tema röstimisekes kasutatav kõrgem tempetartuur kõrvetab kasulikud happed ja suhkrud välja.

ROBUSTA KOHVIPUU KASVATAMISEKS ON PAAR ERINEVAT VÕIMALUST.

Ta kasvab kas vihmametsas, kus omandab toitained ja niiskuse naturaalselt või suurtes tööstuslikes kasvandutes, kus kasutatakse rohkem inimkätt ning keemiat. Selliselt on kohvipuule tagatud vajalikud toitained ning viljakas pinnas, sellega tõuseb ka saagikus, mis tähendab suuremat kasumit.

Kohvipuu vajab oa kasvatamiseks makrotoitained nagu lämmastik, fosfor ja kaalium.

Lämmastik on vajalik puu kasvamisel, et ta suudaks rohkem vilja kanda ning uba kasvaks suuremaks.

Fosfor on oluline element juurestiku kasvatamisel, edendab marja kasvu ning oa tihedust.

Kaalium juhib taime veetarbimist, parandab lehetedes olevaid kahjustusi mis on tekkinud näiteks rahetormis või marja valesti korjamisel.

Mikrotoitainetest vajab kohvipuu vähesel määral tsinki, vaske, magneesiumit, kaltsiumit, boori, rauda, mangaani, molübdeeni, väävlit ja kloori. Kõik need mikrotoitained on vajalikud taime kasvamiseks. Väetades korralikult kohvitaime muutub tema saagikus kordades suuremaks.

Kasutatud allikad:

https://www.researchgate.net/publication/324505663_Comparative_effect_of_coffee_robusta_and_coffee_arabica_Qahwa_on_memory_and_attention

https://enjoyjava.com/robusta-coffee/

https://www.who.int/dietphysicalactivity/media/en/gsfao_cmo_049.pdf?ua=1

https://www.healthbenefitstimes.com/robusta-coffee/

https://ugandacoffee.go.ug/sites/default/files/Resource_center/Robusta%20Coffee%20Handbook.pdf