Kakao ajalugu on pikk, esimesed kirjalikud tunnistused sellest pärinevad maiadelt, kuid mõned ajaloolased arvavad, et maiad pärisid kakao joomise kombe Mehhiko olmekkidelt, kes tarvitasid kakaod juba ligi 1500 aastat eKr. Kakaod austati väga – nt asteegid uskusid, et kakaooad on jumalikku päritolu ning pidasid neid kullastki väärtuslikumaks, kasutades neid rahana. Kuigi kakaojoogi roll ning eelistatud valmistamise viisid on aastatuhandete ja -sadade jooksul oluliselt muutunud, on see praegugi armastatud ja võrdlemisi laialt valmistatud jook.

JUMALATE JOOK KAKAO

Kuidas valmistatakse kakaopulbrit?

Kakaod toodetakse kakaoubadest, mis kasvavad kakaopuu viljas. Ühes suures kakaoviljas on valge viljaliha sees ligi 20-30 kakaouba. Pärast kakaoviljade korjamist jäetakse kakaooad madalal kuumusel käärima. Käärimise käigus sulab ära kakaoube kattev valge rasvane viljaliha ehk kakaovõi. Seejärel eemaldatakse kestad ning alles jäänud kakaooad võib jahvatada väiksemateks tükikesteks, mis jahvatatakse veelgi väiksemaks kakaopulbriks.

Kakaoube võib aga ka kõrgemal temperatuuril röstida, mis toob neis esile šokolaadile omase kõrgema magususe. Röstitud kakaooad purustatakse vedelaks kakaomassiks, mis pressitakse kokku. Sellest eemaldatakse kakaovõi ning allesjäänud kakaooad peenestatakse kakaopulbriks. Kakaovõid aga kasutatakse koos kakaopulbriga šokolaaditahvlite valmistamisel.

Kakaoturu olukorrast

Kakaooad on võrdlemisi nõutud ja laialt levinud tooraine. Näiteks eurooplased ja ameeriklased söövad inimese kohta keskmiselt 5,2 kilogrammi šokolaadi aastas, nende numbrite sees ei ole kakaopulber ning kakaod sisaldavad toiduained ja kosmeetika. Kuigi põhjapoolkera on peamine kakao tarbija, kasvatatakse kakaod lõunapoolkeral: peamiselt Aafrikas, kuid ka Lõuna-Ameerikas. Kakaokasvatus on peamine sissetulekuallikas ligi 5,5 miljoni väiketaluniku jaoks ning sellega teenib elatist ligi 14 miljonit töötajat koos oma perekondadega.

Alates 1980. aastatest on kakaoubade hind kiiresti langenud, mis on mõjunud raskelt just kakao kasvatajatele. Kakaofarmerid ei saa oma töö eest piisavalt raha, mis aitaks katta nende tegelikke kulusid, lubaks käituda jätkusuutlikult, istutada uusi kakaopuid või panustada oma kogukonda. Kulude vähendamiseks ekspluateeritakse mitmel pool töötajaid, kahjuks on paljudes kakaofarmides levinud ka inimkaubandus ja orjapidamine.

Vastutustundlikust kakaotootmisest Nomad Chocolate näitel

On käputäis vastutustundlikke kakaotootjaid, kes käituvad teadlikult eetiliselt, ostes toorainet otse kakaofarmeritelt ning makstes neile tooraine eest turuhinnast oluliselt kõrgemat hinda. Nende ettevõtete eesmärk on muuta kakaoturul valitsevat olukorda ning harida ka tarbijaid tegema vastutustundlikuid otsuseid. Üks sellistest kakaotootjatest on Nomad Chocolate Austraaliast, kelle kakaod on meie valikus.

2016. aastal asutatud kahe naise firma on võtnud enda missiooniks luua kakaosid, mis on parima kvaliteediga toorainetest ning mis on toodetud eetiliselt, toetades kakaofarmereid. Nende kakaodes kasutatud oad on kasvatatud iseseisvate farmerite poolt Dominikaanis, Lääne-Aafrikas ja Ecuadoris. Nomad Chocolate ostab otse farmeritelt, veendub tooraine kvaliteedis ja farmerite vastutustundlikes tööpraktikates ning maksab neile kordades rohkem kui on turuhind.