1914 aasta kofeiinivaba kohvi Kaffee HAG
1914 aasta kofeiinivaba kohvi Kaffee HAG ajalehe reklaam Ameerika Ühendriikides.

Esimese eduka kofeiinivaba kohvi tootmise protsessi leiutas sakslasest kohvikaupmees Ludwig Roselius aastal 1903 ja see patenteeriti aastal 1906. Legendi järgi soovis ta luua kofeiinivaba kohvi, sest uskus, et tema isa suri liigse kohvi tarbimise tõttu.

Seletame lahti, mida tolleaegne kofeiinivaba kohvi tootmine ehk Roseliuse meetod tähendab. Kõigepealt aurutati rohelisi kohviube soolveeaurudega. Siis eemaldati liigne kofeiin ubadest kasutades benseenilahust. Seda meetodit enam ei kasutata kuna benseen on teada-tuntud kantserogeen ehk võib soodustada vähi teket. 

Tänapäeva kofeiinivaba kohv on valmistatud kohviubadest, millest kofeiin on eemaldatud enne röstimise ja jahvatamise protsesse. Kohviube leotatakse orgaanilises lahuses kuniks see eemaldab enamiku kofeiini kohvioast. Coffee People’i sortimendis on Colombia Planadase piirkonnast pärit kofeiinivaba kohv. Kuna Colombias kasvatatakse rohkelt suhkruroogu, on selle kasutamine kohvist kofeiini eraldamiseks nii majanduslikult kui keskkonnaalaselt igati mõistlik. Suhkruroost saadud melass fermenteeritakse etanooli tootmiseks, mis segatakse äädikhappega. Nii tekib etüülatsetaat, mille abil eraldataksegi kofeiin kohviubadest, tänu millele on meie kofeiinivaba kohv mõnusalt magusa maitsega.

Tänapäeval on kõige levinumad järgmised kofeiiniieemaldusmeetodid.    

SWISS WATER MEETOD

Swiss water kofeiinieemaldusmeetod on kaheastmeline protsess, kus kasutatakse kahte erinevat rohelise kohvioa partiid. Protsess algab esimese kohvipartii leotamisest vees, et eemaldada oast kofeiin. Kui kofeiin on lahustunud, valatakse vesi läbi söefiltrite, mis eemaldab kofeiini veest. Selle tagajärjel pole esimeses kohvipartiis ei kofeiini ega maitset. Kofeiin jääb filtrisse kinni, aga vesi mis läbis filtri, on täis naturaalset kohvi maitset. Esimene partii kohviube läheb äraviskamisele. Selle partii maitserikast vett kasutatakse teisest rohelise oa partiist kofeiini eemaldamiseks.

 Teisele kofeiinivaba kohvi partiile lisatake esimese partii maitsest küllastunud vesi. Selle protsessi mõte on anda tagasi puhtale kohvioale maitse ja aroom. Peale seda oad kuivatatakse ning hiljem röstitakse. Swiss water meetod eemaldab küll 99,9% kofeiinist kohviubadest, aga suure materjalikulu tõttu on see meetod kallis. 

KEEMILISED MEETODID KOFEIINIVABA KOHVI TOOTMISEKS

Keemilises meetodis leotatakse rohelisi kohviube kõigepealt vees. Seejärel loputatakse neid metüleenkloriidiga, mis eemaldab kofeiini rohelisest oast. Peale seda peab ube lahusega loputama, kuna metüleenkloriidi seostatakse laboriloomadel vähi tekkega. Teine efektiivne lahus kofeiini eemaldamiseks on etüülatsetaat. Selles protsessis leotatakse rohelist kohviuba kuumas vees, et eemaldada kofeiin. Hiljem eraldatakse vesi kohviubadest. Kohvimaitselisele veele lisatakse etüülatsetaati, et eemaldada ülejäänud kofeiin. Lõpuks leotatakse ube kohvimaitselises vees, pärast mida  jäetakse oad kuivama. Alles jäänud etüülatsetaadi jäljed eemaldatakse viimases etapis.

SÜSINIKDIOKSIIDI MEETOD KOFEIINIVABA KOHVI TOOTMISEL

Nagu ka eelmistes meetodites, pannakse rohelised oad ligunema, et eemaldada kofeiin. Seejärel puutuvad küllastunud rohelised kohvioad kokku süsinikdioksiidi gaasiga, mis reageerib kofeiiniga ning eemaldab selle. Seda meetodit kasutatakse tööstuslikes mahtudes kofeiinvaba kohvi tootmisel.

Tõsi ta on, et paljude jaoks kaotab kofeiini puudumine kohvis selle joogi mõtte, sest kohv toimib hommikuse ergutina just tänu oma kõrgele kofeiinisisaldusele. Samas on kofeiinivaba kohv mahedam, pehmema maiste ja aroomiga ning loomulikult madalama kofeiinisisaldusega. See on ideaalne valik neile, kes ei naudi tugeva aroomi ja maitsega kohvi või ei saa/soovi kohviga liialdada.

Kui soovite oma kofeiinitarbimist vähendada, soovitame proovida erinevaid kofeiinvabu tooteid, olgu selleks kofeiinivaba kohv või miks mitte midagi uut ja huvitavat meie suurest Ronnefeldt teemaja taimsete teede valikust.

https://food.ndtv.com/food-drinks/what-is-decaf-coffee-is-it-a-good-idea-to-replace-regular-coffee-with-it-2055458

https://www.researchgate.net/publication/6666837_Caffeine_Content_of_Decaffeinated_Coffee

https://www.ncausa.org/Decaffeinated-Coffee

https://coffeeconfidential.org/health/decaffeination/

https://coffeepeople.ee/menuu/paritolu/decaf/