Kohvi mõju tervisele on uuritud võrdlemisi palju. Kaks aastat tagasi viisid Ühendkuningriigi teadlased läbi ulatusliku metanalüüsi1, uurides seni avaldatud rahvusvahelisi uuringuid kohvi toimest tervisele. Kokku analüüsiti 201 uuringu andmeid, kus vaadeldi 67 tervise ja haigestumise näitaja seost kohvi tarbimisega ning 17 uuringu andmeid, kus hinnati kohvi joomise mõju 9 tervisenäitajale2.

MUSTMILJON PÕHJUST KOHVI ARMASTADA

Analüüsi tulemused näitasid, et mõõdukas kohvi tarbimine (3-4 tassi päevas) võib olla tervisele kasulikum kui vähene või üldse mitte kohvi tarbimine, sest uuritavate hulgas vähendas sellise koguse kohvi joomine mitmetesse haigustesse jäämise riski.

Näiteks ilmnes uuringutest, et mõõduka kohvi joomise korral vähenes haigestumus kardiovaskulaarsetesse haigustesse (riskisuhe 0,85) ning üldine haigestumus pahaloomulistesse kasvajatesse vähenes mõõduka kohvitarbimise korral 18% võrra. Samuti oli kohvitarbijatel väiksem risk haigestuda Parkinsoni tõppe, Alzheimerisse ja 2. tüübi diabeeti2

Ameerika Ühendriikide Põllumajandusministeerium (USDA) rääkis kohvist kui tervisele kasulikust koguni 2015. aastal välja antud toitumisjuhistes3. Nende juhistes soovitati juua 3-5 tassi kohvi päevas üleüldise tervisliku seisundi parandamiseks ja teatud haiguste vältimiseks. Samas väga olulise täpsustusena oli välja toodud see, et oma kohvile suhkru, koore või maitsesiirupite lisamine vähendab või koguni kõrvaldab kohvi kasulikud omadused. 

Miks siis võib kohv tervisele kasulik olla? Kohviubades leidub üle 1000 bioaktiivse komponendi, millele omistatakse antioksüdantset ja põletikuvastast toimet. Arvatakse koguni, et üks tass head (suhkru ja kooreta) kohvi võib sisaldada rohkem antioksüdante kui klaas viinamarjamahla, mustikad, vaarikad või apelsinid. Antioksüdandid omakorda aitavad vältida oksüdeerumise protsessi, mis kahjustab rakke ja kiirendab vananemist.

Samas tasub kõige selle hea juures meeles pidada, et ükski toit ega jook ei ole võlueliksiir, mis mõjub ühtmoodi hästi igale inimesele. Ning ka hea asi ei ole enam kasulik, kui seda saab liiga palju. Parim kohtunik on alati enda enesetunne. Seega kuulake oma sisetunnet ja kui joote kohvi, siis veenduge, et see on nii headest ubadest, et seda saab ka mustalt ja suhkruta juua!

1 Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. Bmj, 359, j5024.

2 Eesti Arst, november 2017 „Mõõdukas koguses kohvi joomine ei ole tervisele kahjulik“: https://eestiarst.ee/news/moodukas-koguses-kohvi-joomine-ei-ole-tervisele-kahjulik/

3 Dietary Guidelines Advisory Committee. 2015. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee: Advisory Report to the Secretary of Health and Human Services and the Secretary of Agriculture. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Washington, DC.