On vähe valdkondi, kus tootmise või tarbimise läbi ei teki jäätmeid. Kohvi tootmine pole selles osas erand. Pärast korjamise ja esialgse töötlemise protsessi pakitakse roheline kohv transportimiseks 60-70 kilostesse kangast kottidesse, millega seda on võrdlemisi mugav transportida. Röstikodades kotid tühjendatakse ja, mis seal salata, üldjuhul visatakse ära. Eriti julma võrdlusena võib öelda, et need on nagu kilekotid, mille kasutusaeg on poest lahkumisest kuni koju jõudmiseni. Ja siis saab sellest prügi.

Kohvikotid on vastupidavast materjalist – jutest või sisalist. Olgugi, et mõlemad nimetatud on looduslikud kiud ja seega biolagunevad, võtab lagunemine aega ja nende ära viskamine pärast ühte kasutuskorda ei ole sugugi jätkusuutlik.

Vastupidavad kohvikotid aias kasutamiseks

KOHVIKOTID SISEKUJUNDUSES

Üks võimalus kohvikottidele uus elu anda, on kasutada neid näiteks sisekujundusele väikese vungi andmiseks. Neist saab valmistada vaipu, kardinaid, lambikupleid, patju jne.

Eriti lihtsa, kuid efektse vaiba valmistamiseks ei ole vaja muud, kui ühte meelepärase väljanägemisega kohvikotti ja kääre. Et kohvikotist valmiks vaip, on vaja kott õmblustest lahti lõigata, soovi korral natuke triikida ja maha panna. Voilà! Ongi vaip valmis. Veel üks suurema vaevata valmiv sisustuselement on kardin ukse või akna ette. Kellel nokitsemiseks rohkem aega ja viitsimist, saab kohvikotist valmistada näiteks väga pilkupüüdva lambikupli.

Kellel aias või terrassil istumisnurk, saab kohvikottidest valmistada istumise pehmendamiseks istmekatted. Sarnasel meetodil valmivad ka pesad või küljealused lemmikloomadele. Selleks on vaja ühte kuni mitut kohvikotti, kääre, niiti ja kottide sisse täitematerjali. Viimaseks sobivad näiteks poroloonitükid, hein, vatiin jms.

KOHVIKOTID AIAS

Ka aiandushuvilised leiavad soovi korral kohvikottidele põnevaid taaskasutusvõimalusi!

Kel on kõrini igasuvisest rohimisest, kuid ei soovi kasutada poes müüdavaid sünteetilisest materjalist umbrohukangaid, saab selle edukalt asendada kohvikottidega. Samuti on kohvikottidest kasu neile, kelle puude kallal käivad maiustamas metsloomad. Koti saab lihtsa vaevaga kerida ja kinnitada ümber puu, kaitsmaks seda soovimatu näksimise eest.

Kohvikotte saab aias kasutada ka istutuspottidena, kuhu saab istutada näiteks tomati- või kurgitaimi. Või miks mitte moodustada reast kohvikottidest omanäoline lillepeenar? Kellel aeda ei ole, saab kohvikottide materjali kasutada istutuspottide voodrina. Kuna nii jute kui sisal on väga hea imavusega, aitavad nad mulda taimede ümber hoida kauem niiskena, vähendades pidevat kastmisvajadust.

VÕIMALUSED ON LÕPUTUD

Eelpool nimetatud on vaid kõige kergema vaevaga teostatavad viisid kohvikottide taaskasutuseks. Kellel käsitöösoont ja teotahet rohkem, leiab selleks veel võimalusi. Näiteks leiab internetiavarustest õpetusi, kuidas kohvikottidest valmistada põllesid, kandekotte, veinipudelihoidjaid, korvikesi asjade mahutamiseks jne. Ideid taaskasutamiseks on palju, vaja on vaid pealehakkamist!

Kui selle loo lugemine pani su mõtte jooksma ja näpud sügelema ja hullult tahaks endale paarist kohvikotist midagi valmistada, kirjuta meile [email protected]!